
waarde. ​kwaliteitszorg.persoonlijke benadering.











ONYCHOMYCOSE
Onychomycose wordt in de volksmond ook wel (ten onrechte) kalknagel genoemd.
In facto is het een schimmelinfectie van de nagel, en meteen ook de meest voorkomende aandoening; de helft van alle nagelaandoeningen betreft onychomycose.
Hoewel onychomycose vooral bij de teennagel voorkomt, kunnen ook de vingernagels besmet raken. Ca 6 tot 8% van de volwassenen heeft last van onychomycose.
De meest voorkomende veroorzakers zijn de schimmels Trichophyton rubrum, en Tricophyton interdigitale.
​
​
​
​
​
​
​
HALLUX VALGUS
Hallux valgus is een meestal verworven standsafwijking van de grote teen.
Het middenvoetsbeen van de grote teen staat naar mediaal maar de teen zelf wijst naar lateraal (staat in valgus). Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen. Deze knobbel kan leiden tot bursitis, een ontsteking. Hallux valgus kan het gevolg zijn van het dragen van ongeschikt schoeisel, in combinatie met aanleg. Bij natuurvolkeren die op blote voeten lopen is het heel zeldzaam maar komt wel voor. Het kan het gevolg zijn van een spreidvoet, aangeboren aanleg of het dragen van hoge hakken en schoenen met smalle punten. Behandeling is niet altijd noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn. Er kan 's nachts ook een corrigerende spalk gedragen worden. In ernstige gevallen is chirurgie (een osteotomie) ook een optie.
​
​
​
​
ONYCHOCRYPTOSIS
Ingegroeide nagel of unguis incarnatus of onychocryptose is een veelvoorkomende oorzaak van ontstekingen. Het komt vooral voor aan de nagels van de grote teen, waarbij zowel de binnenste (mediale) als de buitstenste (laterale) rand aangedaan kunnen zijn. De ontsteking ontstaat doordat de rand van de nagel in het nagelbed drukt: het afweersysteem kan enerzijds reageren op de nagel (vreemdlichaamsreactie), anderzijds is de barrière voor bacteriën doorbroken. Het is niet precies duidelijk waarom de nagel gaat ingroeien, maar waarschijnlijk heeft het wel te maken met de druk van schoeisel.
​
​
​
​
​
HYPERHIDROSIS
Hyperhidrose is in de geneeskunde een term voor overmatig zweten. Meestal is het overmatig zweten beperkt tot oksels en handpalmen en/of voetzolen, maar het kan zich over de hele huid (gegeneraliseerd) voordoen. Overmatig zweten kan 'secundair' zijn: een uiting zijn van een onderliggende aandoening (bv. diabetes mellitus, hyperthyreoïdie, medicijnen), maar meestal is het 'primair', dat wil zeggen zonder aanwijsbare oorzaak. Het zweten kan invaliderende vormen aannemen.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
LIKDOORNS
Een likdoorn (clavus), in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop, tussen de vierde en vijfde teen of in de handpalm. In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten. Dit is te zien aan de donkere kleur in het midden. Het is zeer pijnlijk, het voelt aan alsof er een spijker in de voet zit.
Een likdoorn is gevoelig voor druk op de plek, terwijl een wrat juist pijnlijk is bij druk vanaf de zijkanten.
​
​
​
​
KLOVEN
Hielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen tijdens het lopen, kan het eelt barsten. Deze vaak verticale barstjes verkleuren soms wit en staan in sommige gevallen een beetje open. Dit kan zeer pijnlijk zijn, bloeden en zelfs gaan ontsteken.
Bij het krijgen van hielkloven spelen een aantal zaken vaak een grote rol: een staand beroep, overgewicht, het dragen van open schoenen en slippers, het negeren van een droge huid en overmatig eelt, een afwijkende voetstand, diabetes en ouderdom.
​
​
​
​
​
​
​
INVOLUTIENAGEL
Een tunnelnagel / unguis tegularis is een zeer sterk gebogen of rondgroeiende nagel, die aangeboren kan zijn (alle nagels hebben dan die vorm), maar ook kan ontstaan door het dragen van onjuist schoeisel.
De tunnelnagel of krulnagel kan tot ingroeiing van de nagel leiden. De nagel groeit, in dwarse richting vanaf de nagelwortel rond (vanaf de vrije rand ziet men een tunnelvorm). Hoe meer nagel naar voren groeit, des te sterker de ronding wordt, voornamelijk aan het distale uiteinde.
​
​
​
​
​
​
​
EELTVORMING
Eeltvorming is een reactie van het lichaam om de huid te beschermen;een verdikking van de bovenste huidlaag die ontstaat door te hoge druk en wrijving.
In delen van de wereld waar mensen veel blootsvoets lopen, kan een dikke laag eelt ontstaan onder de voet, waardoor er een beschermende laag ontstaat. In andere delen van de wereld, waar mensen meer op schoenen lopen, kan eelt onder de voeten juist een probleem zijn.
Eelt vind je meestal onder de bal van de voet en op de hiel maar kan overal voorkomen als reactie van de huid op een verhoogde druk. Wanneer het eelt dikker wordt, geeft dit meer druk tegen de huid en er ontstaat pijn of een branderig gevoel.
HAMERTENEN
Een hamerteen is een standafwijking van de tenen. Het treedt op bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en kleine teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, de zogenaamde hamer-vorm. Ook kunnen door deze vervorming wondjes optreden, via wrijving met de schoen.
​
​
​
​
​
​
KLAUWTENEN
Er is sprake van klauwtenen als de eerste twee teenkootjes van een teen in een onnatuurlijke hoek staan ten opzichte van elkaar. Het uiteinde van de teen raakt dan de grond. Er is sprake van een dynamische klauwteen als de stand nog corrigeerbaar/beweeglijk is. Is de stand blijvend en dus niet meer te corrigeren, dan is het een gefixeerde klauwteen.
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, waaronder artrose (slijtage) van de tenen, hallux valgus (scheefstand van de grote teen), een doorgezakte voorvoet, een te lange teen ten op zichte van de andere tenen en het dragen van te kleine schoenen.
​
​
​
​
​
​
WINTERVOETEN/PERNIONES
Bij wintervoeten ontstaan (blauw)rode zwellingen aan de handen en voeten onder de invloed van kou. De vervelende zwellingen kunnen tamelijk pijnlijk zijn en bovendien erg jeuken. Ze ontstaan doordat kou de bloedvaten in handen en voeten kan vernauwen waardoor de doorbloeding van deze uiterste ledematen van ons lichaam minder goed is. Minder goede doorbloeding betekent automatisch minder warmtetoevoer. Dat houdt dus in dat vanwege de onvoldoende doorbloeding de voeten het te koud gaan krijgen. De kwaal "wintertenen" kan zich overigens ook voordoen in de oren, onderbenen en neus.
​
​
​
​
​
​
​
​
​